Architectuur

Haventerminal Salerno van Zaha Hadid open

In Salerno is afgelopen maandag een haventerminal, ontworpen door Zaha Hadid Architects, officieel geopend. Het is het eerste opgeleverde project van het bureau na het overlijden van Hadid. De nieuwe Salerno Maritime Terminal maakt deel uit van het integrale plan voor de stedelijke vernieuwing. Sinds 1993 werken de opeenvolgende gemeentebesturen aan de realisatie van een aantal essentiële projecten en programma’s. Die moeten zorgen voor een sociale, economische en duurzame wedergeboorte van de stad.

Onderdeel van het plan uit 1993 was een nieuwe haventerminal, waarvoor een internationale competitie werd uitgeschreven. Zaha Hadid Architects won die competitie in 2000. Het gebouw is gerealiseerd op een publiek toegankelijke kade die zich uitstrekt tussen de industriële en de jachthaven van Salerno.

Oester

Het architectenbureau noemt de terminal een oester: een asymmetrische harde schaal beschermt de zachte elementen in het interieur. Het gebouw beschut de passagiers tegen de Mediterrane zon.

De terminal biedt onderdak aan de administratieve afdeling van douane en scheepslijnen, de terminal voor internationale veerboten en cruiseschepen, en de terminal voor lokale en regionale veerboten.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant