Architectuur

Archipel pleit met petitie voor behoud stedelijk zwembad Oostende

Op 11 januari 2016 besliste het Oostendse stadsbestuur om de lopende bouwmeesterprocedure voor renovatie van het Oostendse stedelijk zwembad stop te zetten. De architectuurvereniging Archipel pleit nu voor het behoud, renovatie en herbestemming van de essentie van het zwembadcomplex, zodat de architectuurbeleving kan behouden blijven: zij het onder een andere vorm. Een petitie moet deze actie kracht bijzetten.

Het zwembadcomplex (architecten Paul Felix en Jan Tanghe: ontworpen in 1967-71, gebouwd in 1972-76) stond op de Vlaamse inventarislijst Onroerend Erfgoed en was in het Oostendse actieplan Bouwkundig Erfgoed een hoge locuswaarde toebedeeld. Het was weliswaar niet beschermd, maar in adviezen van Onroerend Erfgoed werd vanaf 2012 voor respectvolle renovatie gepleit en werd afbraak uitgesloten.

Tussen 2013 en 2015 werd als gevolg daarvan een procedure bij de bouwmeester doorlopen, met de ambitie het gebouw te renoveren met de specifieke architectuur als uitgangspunt, uit te breiden en tevens tot een toeristische attractiepool verder uit te bouwen. De procedure leverde architecturale voorstellen op in alle schakeringen: van spectaculair tot restauratief…

Lees verder op Architectura

Ook interessant