Architectuur

Conisch ceremoniegebouw voor natuurbegraafplaats

Natuurbegraafplaats De Utrecht in Hilvarenbeek krijgt een ceremonieel gebouw naar ontwerp van architecten|en|en. Portaal ‘de 8’ wordt gerealiseerd op een heuvel, die het basement vormt van het ontwerp. Deze verhoging in het landschap ritualiseert de plek en huisvest basale functies als een kantoor, kantine en opslag.

Op de heuvel komt een conisch bouwwerk te staan, waarin de ceremoniële plek zich bevindt. De plek voor het afscheidsritueel wordt in de ruimte afgebakend door een landschappelijke bank. Via de oculus in het dak valt mystiek, gekleurd licht de ruimte binnen. Het licht is in de ruimte eronder zichtbaar als bovenlicht voor de trap die beide verdiepingen verbindt.

Het conische volume geeft het gebouw de uitstraling van een baken in het bos en markeert de plek. De houten bekleding past als natuurlijk materiaal weer bij de omgeving. De ruimtes die zijn ingebed in de heuvel worden met een grote glasgevel verbonden met het voorplein. De keermuren aan weerszijden van het glas voorzien het plein van begrenzing.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant