Architectuur

Markant middelpunt voor Universiteit Luxemburg

De universiteit van Luxemburg is uitgebreid met een markant gebouw, La Maison du Savoir. Het ontwerp van be baumschlager eberle bestaat uit een verticaal en een horizontaal, grotendeels zwevend bouwdeel. Het Maison du Savoir is door het Zwitserse bureau be baumschlager eberle bedoeld als de belangrijkste blikvanger en het middelpunt van de universiteitscampus in Esch-sur-Alzette. Dat streven volgt uit het feit dat het gebouw ook in communicatieve en organisatorische zin het hart van de campus is.

Het gebouw biedt plaats aan collegezalen, seminarruimtes en docentenkamers, naast administratieve afdelingen en cateringfaciliteiten. De naastgelegen gebouwen van de afzonderlijke studierichtingen gaan een duidelijke verbinding aan met het nieuwe middelpunt, alle met hun voorzijde gericht naar het Maison du Savoir en het nog te realiseren bibliotheekgebouw.

Staalovens

Be baumschlager eberle noemt het gebouw “zowel een icoon voor de toekomst als een herinnering aan het verleden”. Op de locatie van de recente universiteitscampus werd ooit staal geproduceerd. Het achttien verdiepingen tellende toren heeft de hoogte van de voormalige staalovens.

Vanaf de tweede verdieping strekt een groot verticaal volume, dat aan de ene zijde zweeft boven het maaiveld en aan het andere uiteinde rust op een laag ‘voetstuk’. De constructie bestaat uit beton met voorgespannen staal.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant