Architectuur

Internationaal Strafhof: megasculptuur in Haagse duinen

In januari 2016 opent de nieuwe huisvesting van het Internationaal Strafhof in Den Haag zijn deuren voor het publiek. Het bijna driehonderd meter lange gebouw is door Schmidt Hammer Lassen architects als een megasculptuur in het Haagse duinlandschap gelegd. Het ontwerp van het Internationaal Strafhof begon volgens projectarchitect Denis Olette van Smidt Hammer Lassen architects met het idee om het Mijendal duingebied, waar het gebouw aan ligt, opnieuw tot aan de stad te laten rijken. Bij de kazerne die voorheen op deze plek stond, waren de duinen op afstand van de stad komen te liggen.

In samenwerking met de Deense landschapsarchitecten van SLA heeft Schmidt Hammer Lassen een landschapsontwerp gemaakt waarbij het Internationaal Strafhof ‘omspoelt’ wordt door nieuwe duinen. Rond het entreepaviljoen is dit duinlandschap voor voetgangers en fietsers ook toegankelijk gemaakt.

Door de grote parkeerplaatsen achter en naast het gebouw in delen op te knippen, blijft het beeld van het duinlandschap hier ook overeind. Subtiel in het landschap verwerkte barrières houden dit deel echter wel ontoegankelijk voor het publiek.

Lees het complete artikel op Architectenweb.nl

Ook interessant