Architectuur

De Avond van de Architectuur, een ode aan architectuurcultuur

Tijdens drie salongesprekken met elk hun eigen thema nemen we op de Avond van de Architectuur de architectuurcultuur onder de loep. Wat zijn de ambities? Waar liggen de uitdagingen? Als apotheose van de Avond reikt minister van Cultuur Sven Gatz de prestigieuze Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur uit.

Waar staan we en waar gaan we naartoe? Dat is de centrale vraag op de Avond van de Architectuur. Onze steden zijn in snel tempo aan het veranderen. De impact van de bevolkingstoename, migratie, klimaatverandering en de aanhoudende economische crisis zijn steeds nadrukkelijker aanwezig in het straatbeeld. Hoe kan architectuur bijdragen aan de belangrijke maatschappelijke transities? Architectuur zelf moet de lenigheid hebben om zich aan te passen aan deze nieuwe realiteit. Met andere woorden: hoe maken we een architectuurcultuur voor de 21ste eeuw? Dat deze verantwoordelijkheid niet enkel rust op de schouder van de architect mag duidelijk zijn: het is een gedeelde opdracht. Wie moet allemaal mee in het bad? Daarover debatteren we tijdens de drie salongesprekken op de Avond van de Architectuur.

Presentatoren Pieter T’Jonck en Karlien Vanhoonacker maken samen met twaalf kritische stemmen de balans op in drie salongesprekken. Elk debat wordt op gang gebracht door een kort videostatement waarin Henk Ovink (Rebuild By Design, eerste Watergezant Nederland), Anna Rispoli (kunstenaar), Wim Dries (burgemeester Genk) en Nicolas Bearelle (ceo Re-Vive) toelichten waarom architectuur zal veranderen.

Meer informatie en inschrijven via deze link

Ook interessant