Architectuur

Architect Hendrik Vermoortel overleden

Met grote droefheid meldt BURO II & ARCHI+I het overlijden van architect Hendrik Vermoortel [Roeselare, 22 juli 1950 – Vladslo, 29 augustus 2015]. Na zijn studie architectuur aan het Sint-Lucas instituut te Gent werd hij de drijvende kracht achter het architectenbureau BURO II dat in 1978 is opgericht in Roeselare. In 1983 zag de interieurafdeling het levenslicht, in 2000 kwam de afdeling Urban Planning erbij.

In 2011 fusioneerde BURO II met ARCHI+I, een Brussel architectenbureau opgericht in 1983 door Philémon Wachtelaer. Het architectenbureau groeide uit tot de nieuwe vennootschap BURO II & ARCHI+I cvba met de vier nieuwe vennoten Rita Agneessens, Geert Blervacq, Tom Vandorpe en zijn zoon Pieterjan Vermoortel. De groep telt een 120-tal medewerkers, verspreid over vestigingen in Brussel, Gent, Roeselare en Rijsel (Fr).

De essentie van architectuur zat voor hem in een evenwicht tussen vier waarden in een project: de belevingswaarde, de sociaal-maatschappelijke waarde, de bouwtechnische waarde en de economische waarde. Een ‘haalbare ontwerprealiteit’ en architectuur ontstaat volgens hem pas wanneer over de ganse duur van het traject een evenwicht wordt gezocht en bewaard tussen de verschillende krachtvelden die op een project ingrijpen. Hij was pleitbezorger van inter- en multidisciplinaire vormen van samenwerking, waarbij hij telkens sterke spelers bij elkaar bracht om samen een verhaal te schrijven. Hij was er erg trots op dat deze filosofie van samenwerken ook bij BURO II & ARCHI+I wordt toegepast.

Lees verder op Architectura

Ook interessant