Architectuur

Monument voor slachtoffers Utøya onthuld

Woensdag heeft de Noorse oud-premier Jens Stoltenberg een monument voor de 69 slachtoffers van de aanslagen op het eiland Utøya onthuld. Architectenbureau 3RW ontwierp een stalen ring met daarin de namen van de omgekomen personen gegraveerd. Het kunstwerk omcirkelt een open plek in het bos.

Het idee is ontleend aan de open plek die ontstaat wanneer een grote boom in een dichtbegroeid bos is gesneuveld. Het monument Lysningen accentueert de open plek op Utøya en maakt van de natuurlijke omgeving een nadrukkelijk aanwezige achtergrond. Rond de ring, die is opgehangen aan een aantal dennenbomen, is op subtiele wijze een amfitheater gecreëerd in het landschap.

Rond de ring zijn leistenen gelegd, die het monument ook toegankelijk maken voor rolstoelen. Met de stenen zijn tevens zitplekken gecreëerd aan de randen van het amfitheater. Onder de ring is een tuin aangelegd, met planten die de vele vlindersoorten die voorkomen op het eiland zullen aantrekken.

Woensdag is het exact vier jaar geleden dat terrorist Anders Breivik een bloedbad aanrichtte op Utøya. Met zijn aanslag in de Noorse hoofdstad Oslo erbij gerekend, zijn die dag 77 mensen omgekomen.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant