Buitenschrijnwerk

Het parametrisch gevelsysteem van Schüco

Het parametrisch gevelsysteem van Schüco
Ontwerpers gebruiken de computer veelal als een geavanceerde tekentafel. Vandaag de dag is het echter duidelijk dat computerkracht veel efficiënter en innovatiever kan worden ingezet. Als men dit koppelt aan de steeds grotere vraag naar vrijheid en flexibiliteit begrijpt men des te beter waarom een nieuw architectuurconcept langzaam maar zeker zijn intrede maakt in het vakgebied, namelijk een parametrische architectuur. Hierbij kunnen complexe, geometrische vormen en structuurelementen aan de hand van computersoftware op unieke wijze worden gemanipuleerd.

In januari 2013 lanceerde Schüco op de BAU in München de conceptversie van een eigen parametrisch gevelsysteem, dat toen al de weg wees naar de toekomst. Twee jaar later is het systeem klaar voor productie.

parametrisch gevelsysteem van Schüco

Innovatieve software laat de architect toe om op driedimensionale wijze gevels te ontwerpen met complexe geometrische vormen, en met een maximum aan ontwerpvrijheid. Oppervlakte-elementen kunnen in verschillende graden van transparantie worden geschakeerd. Bovendien kunnen ook functies zoals daglichtcontrole, panelen en in het gevelsysteem worden geïntegreerd. Dankzij een flexibele databank van componenten zijn de architecturale oplossingen zo goed als eindeloos.

Na het ontwerp volgt de fabricatie. Schüco biedt volledige 3D fabricatie ondersteuning, inclusief een controle van de technische en financiële haalbaarheid en instructies voor de installatie, zodat de input perfect kan worden verwerkt. Ondanks de unieke ontwerpvormen behoudt Schüco toch een geautomatiseerde systeemlogica en productieproces, waardoor het bedrijf spreekt van “Mass Customization”. Verschillende elementen worden op een gestandaardiseerde wijze met elkaar verbonden. Zo gaat een absolute designvrijheid hand in hand met een perfecte betrouwbaarheid en efficiëntie.

parametrisch gevelsysteem van Schüco

Ook interessant