Architectuur

Gevlochten gebouw van Zaha Hadid voor Monterrey

Voor Esfera City Center heeft Zaha Hadid Architects een gevouwen en gevlochten appartementengebouw ontworpen. De opvallende vormgeving dient stedenbouwkundige, sociale en duurzame doelen. De opdrachtgever dacht aanvankelijk aan twaalf homogene woontorens voor Esfera City Center, een stadsdeel van de Mexicaanse stad Monterrey. Zaha Hadid Architects stelde een meer gemeenschap georiënteerd ontwerp voor: een enkel woonblok voor 981 appartementen, dat zich langs drie zijden rond het rechthoekige plangebied vouwt.

Elke zijde van het gebouw is vervolgens vormgegeven in relatie tot de omgeving. Daardoor is een reeks van onderling verbonden hoven, tuinen en openbare ruimtes gecreëerd. De buitenruimtes kunnen - in verschillende mate - worden gebruikt door zowel de bewoners als buurtgenoten.

Weefsel

De fragmentatie van het gehele volume zorgt er daarnaast voor dat het gebouw op sommige plaatsen gesloten is, op andere juist open. Deze overgangen van dicht naar doordringbaar weerspiegelt, aldus het architectenbureau, de extreme contrasten die het omliggende stedelijke weefsel kenmerken.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant