Architectuur

Bouwen studenten architectuur Kazaachse multi comfortwoning?

Met de internationale Isover Multi-Comfort House Student Contest laat Isover onderwijsinstellingen en studenten kennis maken en ervaring opdoen met het ontwerpen van gebouwen die voldoen aan zogenaamde Multi-Comfort House-criteria: een zeer laag energieverbruik, gekoppeld aan een hoog thermisch, akoestisch en lichtcomfort, een gezond binnenklimaat en een hoge duurzaamheid. De opdracht van dit jaar bestond in het ontwerpen van een Multi-Comfortwoning in de Kazachse stad Astana, waar in 2017 de ‘Expo Astana 2017 Future Energy’ zal worden ingericht. Aan de wedstrijd doen ook Belgische studenten van de Universiteit Hasselt mee. Dinsdag 28 april duidde een nationale jury uit 5 teams 2 teams aan die de Belgische kleuren in Astana zullen mogen verdedigen. Robbe De Geyndt, Nathalie Kavse en Philippe Breels, sleepten de finaleplaats in de wacht met hun ontwerp ‘de Caravanserai’ terwijl ‘de Spaghettislierten’ van Marie Frioni, Michelle Vrolix en Lien Raskin op de tweede plaats eindigden.

Prestigieuze studentenwedstrijd

De internationale Isover Multi-Comfort House Student Contest is dit jaar aan zijn 11de editie toe. Studenten uit verschillende landen worden er uitgedaagd een gebouw te ontwerpen dat beantwoordt aan de Multi-Comfort House-normen die de groep Saint Gobain, waarvan Isover deel uitmaakt, heeft uitgestippeld: een zeer laag energieverbruik, een hoog thermisch, akoestisch en lichtcomfort, een gezond binnenklimaat en een hoge duurzaamheid.

Uitdaging Isover Multi-Comfort House Student Contest 2015

De uitdaging van de Isover Multi-Comfort House Student Contest van dit jaar bestond uit het ontwerpen van een Multi-Comfortnieuwbouwwoning voor de Kazachse stad Astana. In die stad zal in 2017 namelijk de internationale tentoonstelling ‘Expo Astana 2017 Future Energy’ plaatsvinden. In deze expo zullen strategieën, programma’s en technologieën ter bevordering van duurzame-energieontwikkeling, energieveiligheid en -efficiëntie en rationeel energieverbruik onder de loep worden genomen.

Bij het ontwerp van de nieuwbouwwoning, waarvan het winnend ontwerp ook daadwerkelijk in de expozone van de internationale tentoonstelling Astana-EXPO 2017 zal worden gebouwd, moesten de deelnemers dus rekening houden met de energiethema’s van de EXPO 2017, de verschillende Saint-Gobain Multi-Comfort- Criteria, de stedelijke en regionale context van Astana en de extreme klimatologische condities die er heersen.

Isover Multi-Comfort House Student Contest

Winnend Belgisch team

De Isover Multi-Comfort House Student Contest wordt in twee fases georganiseerd. In een eerste fase wordt in elk van de deelnemende landen winnende projecten geselecteerd. Alle deelwinnaars die op die manier worden uitgezonden, dingen tussen 27 en 30 mei in Astana mee naar de absolute finaleplaats.
In de Sky Lounge van het Radisson Blu Hotel te Hasselt werd op dinsdag 28 april het winnend team voor de Belgische selectie bekendgemaakt.

De jury beklemtoonde dat de 5 deelnemende Hasseltse studententeams elk een project indienden van een hoge kwaliteit en dat de keuze daardoor bijzonder moeilijk was.

Een verdiende tweede plaats ging naar het ontwerp van Marie Frioni, Michelle Vrolix en Lien Raskin. Hun concept, dat de jury ‘de Spaghettislierten’ doopte, werd gekenmerkt door een afwisseling aan sferen - een groene ruimte, een verharde ruimte, een groene ruimte,… - waarbij iedere woning van de twee sferen geniet – en viel op door zijn perfecte noord-zuidoriëntatie, zijn bouwbaarheid, zijn flexibele planning en de integratie van een voetgangersas.

Het team bestaande uit Robbe De Geyndt, Nathalie Kavse en Philippe Breels sleepte de finaleplaats in de wacht met een stedenbouwkundig concept dat geïnspireerd was op een Caravanserai (een soort overnachtingsstation voor handelaren die samen reizen), met binnenpleinen en galerijen en een architecturaal concept geïnspireerd op een Jurt (een verplaatsbare woning met een centraal vuur). Het team heeft bewust hoogbouw gemeden, maar gezocht naar bescherming tegen het klimaat door de constructie grotendeels ondergronds te ontwerpen. Het ontwerp bestaat uit verschillende binnenpleinen (een sportplein, een intiem plein, een groenplein, een bomentuin, enz.) met flexibele, diverse en ruimtelijke ‘flats’.

“De twee projecten geven geen letterlijk antwoord op de wedstrijdvraag ‘Bouw een aantal blokken’ maar geven een antwoord op de onderzoeksvraag ‘Hoe kan men in een stad die op zoek is naar identiteit, in een extreem klimaat aan duurzame woningbouw doen?”, oordeelde de jury. Het zijn dus deze 2 studententeams van de Universiteit Hasselt die van 27 tot 30 mei naar Astana trekken, waar ze hun ontwerp mogen voorstellen en meedingen naar de ‘Isover Multi-Comfort House Student Award’.

Ook interessant