Architectuur

Nieuwe basisschool De Zonnebloem in Lummen

Frederic Vandoninck Wouter Willems architecten heeft in samenwerking met MikeViktorViktor architects en Bureau Bouwtechniek een nieuwe basisschool ontworpen in Lummen. Voor die school, De Zonnebloem, hebben de architecten zoveel mogelijk ruimte proberen creëren in de beperkte beschikbare oppervlakte. Daarbij voegden ze beperkte chaos toe aan hun ontwerp. De architecten moesten aan de slag met een beperkte grondoppervlakte. Aangezien er tien klaslokalen, een turnzaal en bureaus aanwezig moesten zijn in het gebouw, besloten de architecten verticaal te werken. Zo konden ze meer ruimte creëren. Naast de beperkte grondoppervlakte, vormde ook de kleine ontwerpmarge een moeilijkheid: elke oppervlakte is immers verbonden aan regels.

Vorm

Het startpunt voor de architecten was de speelplaats die verbonden is met de poort en de straat. Van daaruit werkten ze aan een beperkte voetafdruk voor het schoolgebouw zelf. Het gebouw kraagt in twee stappen uit naar de speelplaats, waardoor er een overdekte speelplaats ontstaat.

De schoolpoort dient als doorsteek naar het gebouw. Tussen het nieuwe schoolgebouw en het oude, reeds bestaande schoolgebouw, wordt een fietsenstalling geplaatst. Die staat onder een lichte dakstructuur van serreglas. Het dak is iets groter dan de fietsenstalling zelf, waardoor opnieuw een overkoepeling gecreëerd wordt en er een extra luifel voor de speelplaats ontstaat.

Lees verder op Architectura

Ook interessant