Architectuur

Oproep voor het Architectuurboek Vlaanderen 2016

In 2016 publiceert het Vlaams Architectuurinstituut de nieuwste editie van het tweejaarlijkse Architectuurboek Vlaanderen. Editie 2016 wordt de twaalfde in deze reeks publicaties. We brengen de architectuurproductie in Vlaanderen en Brussel onder de aandacht , maar ook projecten van architecten uit Vlaanderen en Brussel overal in de wereld, aldus het Vlaams Architectuur Instituut.

Voor editie 2016 van het Architectuurboek Vlaanderen nodigt het Vai architecten, stedenbouwkundige ontwerpers, landschapsarchitecten, opdrachtgevers en anderen uit om projecten van bijzondere architecturale kwaliteit in te zenden. Ook deze editie zal een bloemlezing van kwalitatief hoogwaardige architectuur zijn die de breedte van de productie reflecteert. Tegelijkertijd willen we een bijzondere nadruk leggen op projecten die nieuwe wegen bewandelen in de organisatie van het wonen en het werken in de verstedelijkte regio. De noodzaak om architecturale concepten te ontwikkelen voor verdichting en een intelligente mengeling van functies blijft groot in Vlaanderen. Professionele bouwheren, ontwikkelaars en maatschappelijke organisaties zijn zich steeds meer bewust van hun verantwoordelijkheid en de opportuniteiten die een geïntegreerde visie op de stedelijke en landschappelijke ontwikkeling en het woningaanbod biedt. Dit samenspel zal in het Architectuurboek 2016 bijzondere aandacht krijgen.

Het Architectuurboek Vlaanderen is doorheen de jaren uitgegroeid tot een publicatie waarin de gestaag groeiende kwaliteit van de architectuur in deze regio een grote zichtbaarheid krijgt. Maar sinds het begin is het Architectuurboek Vlaanderen ook een boek waarin deze architectuurproductie in de context van de maatschappelijke, politieke en ruimtelijke ontwikkelingen wordt besproken. Architecturale kwaliteit is immers ook altijd het resultaat van de wijze waarop gebouwen of stedenbouwkundige projecten op de context inspelen.

Ook deze keer kunt u uw inzendingen digitaal opladen via de website www.vai.be. De oplaadmodule is online vanaf maandag 20 april 2015. Alle inzendingen moeten zowel digitaal als op papier -uiterlijk woensdag 29 april 2015- in bezit van het Vai zijn. We zijn zeer benieuwd naar de projecten die het beeld van de architectuur uit en in Vlaanderen en Brussel in 2016 gaan bepalen.

Ook interessant