Architectuur

Willem de Kooning Academie wint met ontwerp Nieuwe jas voor Beatrix

Het team Pioneer Front van de Willem de Kooning Academie heeft de Bold & Beautiful Award 2015 gewonnen met het idee 'Buig voor Bea', een ontwerp voor een nieuwe gevel van het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs in Utrecht. Het team presenteerde tijdens de beurs GEVEL een modulair systeem met verschillend varianten gevelbekleding die op de huidige constructie van het gebouw kunnen worden bevestigd.

De Rotterdamse Willem de Kooning Academie ging de strijd aan met vier andere opleidingsinstituten op het gebied van architectuur: Hogeschool Rotterdam, TU Delft, KU Leuven en ArtEZ Arnhem. De studenten moesten in een dag een ontwerp maken. De wedstrijd stond in het teken van 'Een nieuwe jas voor Beatrix'. De jury beoordeelde de inzendingen op architectonische kwaliteit, de stedenbouwkundige inbedding en het energetisch concept. De winnende architectuurstudenten kregen een reischeque ter waarde van 1200 Euro.

De jury, die bestond uit Leendert Spreij (Kraaijvanger), Linda Timmermans (Metaglas) en Eef de Ferrante (Jaarbeurs) gaf de eerste prijs aan het team Pioneer Front met als motivatie: 'Dit ontwerp reikt voor alle schaalniveaus een oplossingsrichting aan. Het getuigt van respect: voor het bestaande gebouw, de omgeving en de mensen die het gebouw moeten gebruiken. Een modulair systeem, verschillende alternatieven voor lichttoetreding via de gevel: het zijn actuele thema's in de gevelrenovatie waarvoor een oplossing is bedacht. Daarbij was de presentatie - in woord en beeld - overtuigend.'
Het team BXL van KU Leuven ontving een aanmoedigingsprijs met het ontwerp 'Inverted Theatre'. De jury vond dit het meest innovatieve idee en noemde het 'Een gebouw als een droom, een gevel zachtjes rimpelend op de binnenstedelijke windvlagen'.

Jaarbeurs is initiatiefnemer van de Bold & Beautiful Award die tot doel heeft ideeën en talenten van de jongste generatie architecten zichtbaar te maken. Jaarbeurs is organisator van de vakbeurs GEVEL, waarvan de 2016-editie van woensdag 27 t/m vrijdag 29 januari 2016 wordt gehouden in AHOY Rotterdam

Ook interessant