Architectuur

MVRDV ontwerpt Weense toren met taille

MVRDV heeft de ontwerpprijsvraag voor een multifunctionele wolkenkrabber naast het bekende gebouwencomplex Gasometer in Wenen gewonnen. Het 110 meter hoge gebouw krijgt een opvallend gedraaide ‘taille’, die volgens het Rotterdamse bureau een aantal voordelen biedt in klimatologisch en stedenbouwkundig opzicht.

Volgens het bestemmingsplan was er ruimte voor een driehoekige toren van 75 meter hoogte. MVRDV heeft een efficiëntere en smallere vierkante plattegrond voorgesteld waardoor het geheel hoger wordt.

Om deze ingreep in het bestemmingsplan mogelijk te maken zijn de onderste tien verdiepingen van het gebouw parametrisch gevormd om de gebouwen in de buurt met niet meer dan twee uur schaduw per dag te belasten. Hierdoor ontstaat een toren met een taille.

“Als wij de twee-uur-schaduw-regeling serieus nemen ontstaat een ongekende toren. Een gebouw met een sexy taille", zegt architect en medeoprichter van MVRDV Winy Maas. Het plein rondom de toren wordt een gigantische zonwijzer waarop uur voor uur de voortgang van de schaduw te volgen is, aldus het architectenbureau.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant