Architectuur

Voetgangersbrug en uitkijkpunt Ecopassage Schie klaar voor realisatie

Ecopassage Schie krijgt binnenkort twee nieuwe recreatieve objecten: een lichtgewicht voetgangersbrug over De Berkelse Zweth en een landschappelijk uitkijkpunt over het veenweidegebied van Midden-Delfland. Robbert Jan van der Veen en Esther de Graaf van plein06 ontwierpen beide objecten met polderidentiteit in opdracht van de Provincie Zuid-Holland en Movares. De aanbestedingsprocedure (UAV-GC) is inmiddels gestart. De bouw van het project staat gepland voor het eerste kwartaal van 2015.

Waardevolle gebiedsidentiteit

Plein06 overtuigde de Provincie Zuid-Holland en Movares in een meervoudige opdracht van een bijzonder landschappelijke voetgangersbrug en een uitkijkpunt. Beide objecten krijgen in 2015 een plek in de ecopassage van de Delftse Schie om de recreatieve structuur te verbeteren.
Ecopassage Schie is onderdeel van het gebiedsgericht programma Integrale Ontwikkeling Delft Schiedam (IODS) van de provincie Zuid-Holland. Het project creëert een verbinding tussen de Akkerdijksche Plassen en de Vlietlanden voor kleine zoogdieren en amfibieën. Oevers en perceelranden worden natuurlijker ingericht, zodat passagemogelijkheden voor dieren ontstaan. Beleving van natuur en landschap is een belangrijk doel.

Ecopassage Schie
Ecopassage Schie - Plein06

De nieuwe voetgangersbrug over het boezemwater van de Berkelsche Zweth en de ‘uitkijkterp’ langs de Huigenhofsloot verrijken het veenweidegebied van Midden-Delfland. Ze vertalen de aanwezige landschapselementen tot een inspirerend ontwerp. De vorm die plein06 voor de voetgangersbrug bedacht, volgt de snede van een dijk. Ook het grondlichaam van het uitkijkpunt refereert met de eenvoudige dijkvorm naar de vele veendijken in dit gebied. Het hekwerk op brug en uitkijkpunt, is geïnspireerd op de houten boerenhekken die in de omgeving voorkomen. De verspringende liggers in het hekwerk zijn een speelse referentie naar de langwerpige polderverkaveling. Tenslotte is in de vormgeving van het brugdek en het looppad op het uitkijkpunt, het beeld van een karrenspoor te ontdekken.

Ecopassage Schie
Ecopassage Schie - Plein06

Struingevoel

De brug en het uitkijkpunt passen in de omgeving. Ze zijn op het eerste gezicht eenvoudig en onopvallend, maar bij een tweede blik valt er meer te ontdekken. De objecten versterken het ‘struingevoel’. Midden op de smalle brug staat een houten bank waarop wandelaars kunnen uitrusten en genieten van het landschap. In de houten liggers van het hek zijn subtiel de namen van voorkomende dier- en vogelsoorten gefreesd. Zo is de brug een verblijfsplek waar mensen kunnen zitten, kijken en zelfs iets kunnen opsteken.

Op het uitkijkpunt worden bezoekers verrast door het uitkragende platform dat loskomt van het grondlichaam. Hier kunnen ze turen naar de weidevogels. Ook hier zijn in de liggers van het hekwerk namen van de vele vogels zijn terug te vinden. Via een speels, rondlopend pad van losse betonbielzen, kunnen bezoekers hun route bepalen of even wegduiken in het hoge gras.

Ecopassage Schie
Ecopassage Schie - Plein06

Oog voor de toekomst

Met de zorgvuldig door plein06 uitgekozen materialen en beplanting weet het bureau een ontwerp te maken dat mooi oud zal worden. De belevingswaarde van de plekken zal in de loop van de jaren toenemen. De voetgangersbrug bestaat uit het lichtgewicht materiaal composiet. Deze keuze garandeert het behoud van de waardevolle veendijken van de Zweth. Er hoeft niet gegraven of gefundeerd te worden. Bovendien wordt composiet gekenmerkt door een lange levensduur en een beperkte onderhoudsbehoefte, een belangrijke voorwaarde van de beheerder NatuurMonumenten. De hekwerken en banken van inlands eikenhout zullen vergrijzen wat een natuurlijke look zal opleveren. Ook de afstemming van het juiste grasmengsel op het uitkijkpunt zorgt ervoor dat maaibeheer door het Recreatieschap Midden-Delfland in de toekomst het juiste beeld zal blijven garanderen.

Ecopassage Schie
Ecopassage Schie - Plein06

Over plein06

Plein06 is een bureau uit Rotterdam dat strategisch procesdenken verbindt met krachtig ontwerp van stad en landschap. Als ontwerpers en procesbegeleiders zijn we bij ruimtelijke ontwikkelingen betrokken vanaf het eerste initiatief tot en met de laatste steen en plant. Plein06 durft te dromen, maar is ook realistisch. We denken in businessplannen en organiseren het proces om ons ontwerp haalbaar te maken. Met steeds één doel voor ogen: het creëren van fantastische plekken, waar mensen gelukkig zijn.

Ook interessant