Architectuur

Complexe villa is House of the Year 2014

Het woonhuis van 2014 staat in Spanje. Een vakjury heeft namens de WAN Awards het #house#1.130 door het Spaanse bureau Estudio Entresitio aangewezen als de winnaar. De shortlist voor de WAN House of the Year 2014 bestond de shortlist uit zes projecten, waarbij de eindstrijd vooral ging tussen de Madrileense villa en de Blooming Bamboo House van H&P Architects in Vietnam. Uiteindelijk is de prijs toegekend aan #house# 1.130 vanwege de sterke gelaagdheid van het ontwerp, die de bewoners van het huis zal blijven intrigeren, aldus de juryleden.

Dunne staven

De winnaar is een grote eengezinswoning in Madrid, die opvalt door een semi-transparante laag van dunne staven rond het grootste deel van de buitenmuren. Het grote aantal glazen wanden draagt bij aan een heel helder interieur. Het woonhuis heeft voorts een complexe plattegrond, waarbij leefruimte en buitenruimtes door elkaar lopen.

De jury was echter ook zeer te spreken over het Blooming Bamboo House, waarvan de bijzondere vormgeving een reactie is op de natuurlijke omstandigheden in Vietnam. Daarnaast kan het huis in 25 dagen door de gebruikers worden geconstrueerd en kan het gebouw ook dienst doen als klaslokaal of zorginstelling.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant