Architectuur

Nieuwe kunst- en architectuurtriënnale in Brugge

Brugge organiseert in 2015 voor het eerst in ruim 40 jaar weer een kunst- en architectuurtriënnale. Eind de jaren zestig organiseerde het Brugse stadsbestuur, samen met de provincie West-Vlaanderen, al een kunsttriënnale. De triënnales richtten zich specifiek op de toenmalige Belgische hedendaagse kunst, met opmerkelijke deelnames van toen nog relatief onbekende kunstenaars zoals onder meer Marcel Broodthaers, Panamarenko, Jef Geys en Jacques Charlier. In 1968 werd de eerste triënnale afgetrapt, in 1974 de laatste. Nu krijgt het project een tweede leven. Het thema dit jaar luidt: "Tussen utopie en dystopie: De stad als oplossing of als probleem? ".

"De Triënnale Brugge 2015 gaat aan de slag met dit boeiende en actuele fenomeen in het unieke kader van een beschermde historische stad. Centraal staat de vraag naar de toekomstige identiteit van de stad en haar mogelijke rol binnen de oprukkende verstedelijking", luidt het.

De organisatie loste ook al een reeks internationale namen zoals Atelier Bow-Wow uit Japan, de Amerikaan Bruce Odland, de Oostenrijker Sam Auinger en de Chinees Song Dong.

De Triënnale Brugge 2015 zal plaats vinden van 20 mei tot 18 oktober 2015.

Ook interessant