Architectuur

Zaha Hadid klaagt recensent aan voor boekrecensie

Zaha Hadid heeft Martin Filler, een architectuurrecensent bij de New York Review of Books, aangeklaagd nadat hij zogenaamde lasterlijke commentaren over haar houding ten opzichte van migrantenarbeiders publiceerde als deel van een boekrecensie. Hadid diende de klacht gisteren in bij het hooggerechtshof van Manhattan, New York. Ze beweert dat Martin Filler haar er valselijk van beschuldigt dat ze niet gaf om de werkomstandigheden van de migrantenarbeiders bij haar projecten in het Midden-Oosten.

Fillers commentaren werden gegeven in een recensie van het boek ‘Why We Build: Power and Desire in Architecture’, van Rowan Moore. De recensie draagt de titel ‘The Insolence of Architecture’ en werd gepubliceerd op 5 juni.

Hadid, die de eerste vrouwelijke architect was die de Pritzker award won, in 2004, eist een schadevergoeding van de New York Review of Books en een volledige rechtzetting, alsook een onmiddellijk publicatieverbod op de recensie.

“Meneer Filler schreef een recensie van een boek over architectuur dat 370 pagina’s telt. De naam van mevrouw Hadid wordt in dat boek op minder dan 20 pagina’s genoemd. In meneer Fillers boekrecensie, daarentegen, komt haar naam in bijna twee derde van de paragrafen voor”, volgens BakerHostetler, de advocatenfirma die de klacht indiende namens Hadid.

“Bijna alle referenties worden gebruikt om het success van onze cliënt in vraag te stellen of om haar als een moeilijk persoon te karakteriseren. Het is een persoonlijke aanval, vermomd als een boekrecensie, en het heeft mevrouw Hadid onderworpen aan publieke spot en minnachting, waarbij haar vertrouwen werd beschaamd en haar goede naam en reputatie door het slijk werden gehaald”, gaat het statement verder.

Lees verder op Architectura

Ook interessant