Architectuur

Opening Calatrava-gebouw universiteit Florida

Het innovatie, wetenschaps- en technologiegebouw van de polytechnische universiteit in Florida, ontworpen door Santiago Calatrava, staat op het punt zijn deuren te openen voor studenten, vijf jaar nadat de Spaanse architect gekozen werd om het ontwerp van de campusuitbreiding uit te werken. Het project, dat 60 miljoen dollar kostte en 160 000m² beslaat, omvat klaslokalen, auditoriums, onderzoekslaboratoria en kantoorgebouwen. Het gebouw kan ook dienen als een amfitheater voor grote evenementen.

Het ontwerp wordt gekenmerkt door de herhaalde skeletvorm, die omhuld wordt door een ‘pergola’ van aluminium latwerk, uitgestrekt over een reeks gewelfde ribben. Deze tweede huid versterkt niet alleen de sculpturale uitstraling van het complex, maar reduceert ook de zonbelasting met een derde.

Het grootschalige ontwerp wordt bekroond met een stijgend aanpasbaar dak, dat bestaat uit twee waaiers van beweegbare lamellen. De stand van de twee waaiers kan aangepast worden om de gewenste hoeveelheid licht binnen te laten, in verhouding met de stand van de zon. De instroom van daglicht in de onder het dak gelegen ontmoetingsruimte kan zo optimaal worden gereguleerd.

In het ontwerp zijn vier voetgangersbruggen opgenomen, die het gebouw van twee verdiepingen met de omliggende omgeving verbinden. Er is ook een meertje dat niet alleen een prominente visuele rol vervult binnen het masterplan voor de campus, maar eveneens fungeert als bassin voor het irrigatiesysteem.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectura

Ook interessant