Architectuur

3D meten, ontwerpen en printen in de praktijk

Centrum Duurzaam Bouwen organiseert op 27 en 28 september 2014 zijn traditionele Energie en Bouw Weekend voor particuliere bouwers en verbouwers. Dit jaar is er ook een luik voorzien voor architecten, nl. op zaterdag 27 september vanaf 14. Het evenement gaat door in het gebouw van Centrum Duurzaam Bouwen te Heusden-Zolder. Op het programma staan een lezing rond '3D meten, ontwerpen en printen in de praktijk', gevolgd door een rondleiding in het vlakbij gelegen nieuw- en verbouwproject CVO De Verdieping door Q-bus Architectenbureau. Het hele evenement, inclusief een bezoek aan de beurs van het Energie & Bouw Weekend, is gratis mits voorinschrijving.

3D meten, ontwerpen en printen in de praktijk voor architecten

Het digitaal opmeten via een 3D-scanner biedt zeer nauwkeurige resultaten in de vorm van een 3D-puntenwolk. Deze wolk dient als basis voor 3D BIM software. Via ArchiCAD wordt het model uitgewerkt aan de hand van de puntenwolk. Dit kan via verschillende methodes, maar resulteert steeds in een enorme tijdswinst. Het resultaat in ArchiCAD wordt dan doorgestuurd naar een 3D-printer die een schaalmodel print van het ontwerp. Drie ervaren experts leiden de deelnemers haarfijn door dit innovatieve proces: Marc Heylen van 3Esolutions, Stefan Eerlingen van XatraX en Geerten Vester van Goedhart Repro.

Bezoek aan nieuw- en verbouwproject CVO De Verdieping in Heusden-Zolder

De leerlingen van het Centrum voor Volwassenenonderwijs in Heusden-Zolder krijgen weldra een bijzondere studeerplek: het oude ophaalgebouw van de mijn van Zolder. Het gigantische gebouw krijgt een zachte renovatie. Een moderne nieuwbouw verrijst aan de noordkant van het mijngebouw en zal voldoen aan de passiefhuisstandaard. De school zal zich vooral vestigen in deze nieuwbouw.

Het ontwerp houdt rekening met de industriële locatie. De ontwerpers bekleden de gevel met snel roestend cortenstaal. Grijze vezelcementplaten complimenteren het gebouw, waardoor er een aangenaam contrast ontstaat. Grote uitkijkramen doorboren de gevel. Op de twee kopgevels worden er automatisch bewegende zonweringen aangebracht. Het gebouw, dat uit vijf bouwlagen bestaat, heeft een eenvoudige indeling. Dit komt de passiefconstructie ten goede. De unieke sfeer van het mijnverleden wordt niet opzij geschoven. De machines in de compressorenzaal worden grotendeels gerestaureerd en blijven statig aanwezig in het gerestaureerde gebouw. De werken zouden in november 2014 afgerond moeten zijn. Architect Luc Nizet (Q-Bus Architectenbureau) zorgt voor een boeiende rondleiding op de werf.

Meer informatie over het Energie en Bouw Weekend op www.energieweekend.be. Gratis inschrijven voor het evenement voor architecten kan via www.cedubo.be/go/inschrijven.

Ook interessant