Architectuur

Chipperfield vervangt Zumthor bij Meelfabriek

Voor de herontwikkeling van het Meelfabriek-terrein in Leiden gaat De Meelfabriek C.V. een samenwerking aan met David Chipperfield Architects. Daarnaast start zo snel mogelijk de bouw van de studentenwoningen naar ontwerp van Splinter Architecten uit Den Haag. De keuze om de opdracht te verlenen een David Chipperfield Architects betekent dat eigenaar van het terrein De Meelfabriek C.V. niet verder gaat met Peter Zumthor. De Zwitserse architect heeft ontwerpen voor het terrein gemaakt, die in 2005 voor het eerst zijn gepresenteerd. Het betrof volgens directeur conceptontwikkeling Margot Simons in de eerste plaats een masterplan.

Vaart maken

"Zumthor heeft een vlekkenplan gemaakt, dat vooral de samenhang tussen de industriële gebouwen in beeld bracht", zegt Simons tegen Architectenweb. "Hij heeft geen uitgewerkte ontwerpen voor de gebouwen gemaakt." De reden om nu verder te gaan met Chipperfields bureau - en de betrokkenheid van Splinter Architecten uit te breiden - is dat De Meelfabriek vaart wil maken.

Door jaren aan procedures en de crisis is de herontwikkeling van het terrein al een langlopend proces. "Nu kunnen kopers weer makkelijker hypotheken krijgen en we zien dat de belangstelling voor bijvoorbeeld de lofts groot is. Er zijn al zo'n 2.400 inschrijvingen", zegt Simons. "We willen nu echt snel beginnen om het totale project te realiseren."

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant