Architectuur

cepezed ontwerpt Jaarbeurspassage Utrecht

Het Jaarbeurscomplex in Utrecht ondergaat de komende jaren grote veranderingen. Een eerste stap in de verbetering en verduurzaming is de realisatie van de Jaarbeurspassage, die door cepezed is ontworpen. De ingreep van cepezed bestaat onder meer uit stalen frames die, aan weerszijden van de centrale verkeersader, voor de bestaande hallen worden geplaatst. De frames bevatten alle benodigde faciliteiten en maken het mogelijk de beurshallen afzonderlijk te vervangen of verbouwen. Tussen de stalen frames komt een lichte stalen kapconstructie, ingevuld met ETFE. Dit zorgt er onder andere voor dat de passage ruimschoots van daglicht wordt voorzien.

Publieke ruimten

Een verhoogde boogconstructie waarborgt ten alle tijden de publieke doorgang van de Jaarbeurspassage. De publieke route, zo legt cepezed uit, is onderdeel van een groot masterplan met een keten van publieke ruimten. Op circa zeven meter hoogte hangen de openbare ruimten in de passage. De groen beplante pleinen vormen tevens een buitenruimte en verbinden de congresvoorzieningen op de verdiepingen.

De ontwerpvisie van cepezed vormt niet het eindbeeld, benadrukt het architectenbureau. Ze is het vertrekpunt voor het ontwerpproces dat op basis van nauw overleg met alle belanghebbenden van de Jaarbeurs wordt gestart.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant