Architectuur

Community Centre H55 in Praag

BFarchitecture diende een ontwerp in voor een designwedstrijd van het Centre for Central European Architecture (CCEA). Het Community Centre H55 in Praag moet ruimte creëren voor samenkomsten van lokale groepen. Er dient een café en een kleine ruimte voor sociale activiteiten te zijn en het gebouw moet gebruik maken van het potentieel van de aansluitende kerk. De publieke ruimte van de straat moet gelinkt worden met de tuinen. Doel is een goedkope infrastructuur te bouwen met lage operationele kosten.

Het concept

Een traditioneel houten puntdak geeft vorm aan CC H55. Een gotische beweging in het dak verlengt de puntgevel van de aangrenzende kerk, richting de klokkentoren. De structuur heeft zijn laagste punt in het midden, zodat voorbijgangers vanaf de straat een prachtig uitzicht hebben op de tuinen. Ze kunnen de tuinen gemakkelijk bereiken. De parabolische vorm voorziet het interieur van het gebouw ook van natuurlijk licht en geeft de mogelijkheid om het dak te gebruiken als amfitheater voor outdoor evenementen.

Het project probeert om de omgeving uit het verleden (de kerk) naadloos te laten samenvallen met het nieuwe gebouw. Het creëert zo een aangename plaats voor bezoekers van verschillende leeftijden.

Ook interessant