Nieuwbouw

Calatrava-gebouw universiteit Florida ingewijd

Afgelopen zaterdag zijn in Lakeland de campus en het hoofdgebouw van de polytechnische universiteit van Florida geopend. Het geheel is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Het betonnen gebouw wordt omhuld door een ‘pergola’ van aluminium latwerk. Deze tweede huid versterkt niet alleen de sculpturale uitstraling van het complex, maar reduceert ook de zonbelasting met een derde. Het gebouw wordt bekroond met twee waaiers van beweegbare lamellen, die reageren op de stand van de zon. De instroom van daglicht in de onder het dak gelegen ontmoetingsruimte kan zo optimaal worden gereguleerd.

Het gebouw en de ruim 68 hectare omvattende campus vormen de huisvesting van de nieuwe universiteit, die later deze maand haar eerste studenten ontvangt. Het project is keurig binnen het budget van zestig miljoen dollar uitgevoerd, meldt het bureau van Calatrava.

Het complex omvat onder meer klaslokalen, laboratoria en kantoren. Ook kan het dienen als een amfitheater voor grote evenementen, laat het architectenbureau weten. Het bijbehorend meertje vervult niet alleen een prominente visuele rol binnen het masterplan voor de campus, maar fungeert ook als bassin voor het irrigatiesysteem.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant