Architectuur

Betonnen schip voor Blankenberge

Architect Hendrik Vermoortel van Buro II & Archi+I ontwierp een nieuw clubhuis voor de Vereniging voor Watersport in Blankenberge. Opmerkelijk is het uitzicht van de betonnen constructie die alles wegheeft van een stenen jacht: de stuurhut, de relingen, het achterdek enzovoort. Bovendien staat de constructie letterlijk op het spanningsveld tussen land en water.

Tussen stad en natuur

Op de kop van de Oude Wenduinse Steenweg en het Bevrijdingsplein staat het stenen schip dat nu dienst doet als clubhuis voor de Vereniging voor Watersport. Architect Hendrik Vermoortel omschrijft het gebouw als volgt: "We hebben geprobeerd om het spel van de golven en de wind en de vorm van de jachten en andere schepen mee te nemen in het ontwerp voor het clubhuis, dat een nieuwe landmark in de omgeving is." Ook wou de architect ervoor zorgen dat zijn creatie een tegengewicht zou vormen voor het rechtlijnige van de appartementen die de jachthaven omzomen. Door het zicht op de natuur en de inbedding van het clubhuis in het landschap, vermengt het gebouw zich als het ware ook met de natuur.

Het gebouw doet bovendien niet enkel dienst als clubhuis, maar wordt ook gebruikt als opleidingslokaal, als kantoor voor de havenmeester en havenmanager en als café en restaurant. Deze laatste twee zijn ook open voor niet-leden en toeristen.

Lees verder op Architectura

Ook interessant