Architectuur

RIBA-Award voor Bibliotheek en Leercentrum in Wenen

Vorige week won het ‘Library and Learning Centre (LLC)’, het centrale gebouw van de Weense Universiteit voor Economics en Business een Europese award van het Royal Institute of British Architects (RIBA). Het onlangs geopende LLC werd ontworpen door Zaha Hadid Architects. Het gebouw biedt ruimte aan 25 000 studenten en 1500 medewerkers en dient als centrale verzamelplaats.

De lichtontwerpers van Arup creëerden de conceptuele en gedetailleerde belichting voor de publieke ruimtes in het gebouw, voor de bibliotheek, voor de bureaus, voor de studieruimtes en ook voor de buitenkant van het gebouw. De architect vormde Arups ontwerp om in een bouwbare oplossing, die de verschillende functies van het gebouw en het dynamische ontwerp benadrukt.

Het LLC beslaat 42 000 m² en stijgt als een veelhoekig blok op uit het midden van de universiteitscampus. Het ontwerp heeft de vorm van een kubus met zowel hellende als verticale gevels. Binnenin worden de rechte hoeken curvilineair en vloeiend om licht binnen te laten en uitzichten en verbindingen binnen het gebouw mogelijk te maken.

De structuur omvat materialen, gevelconstructies en genuanceerde lichtkleuren die de vorm en de verschillende functies van het gebouw accentueren.

Lees verder op Architectura

Ook interessant