Architectuur

Balk van Beel finalist internationale MIPIM Awards 2014

Van 11 tot 14 maart vindt in Cannes Mipim plaats, de meest gerenommeerde vastgoedbeurs voor professionelen. Mipim - Marché International de Professionels de l’Immobilier – reikt jaarlijks ook prestigieuze prijzen uit en de gegadigden voor die gegeerde prijzen worden wereldwijd in 39 landen geselecteerd. Dit jaar is Leuven vertegenwoordigd in dat selecte gezelschap, want de Balk van Beel is genomineerd voor een Mipim-award in de categorie ‘Best Innovative Green Building’. De Mipim-awards bekronen opvallende vastgoedprojecten en de genomineerden werden zopas bekendgemaakt in Cannes.

De Balk van Beel is ontworpen door toparchitect Stéphane Beel en is de eerste realisatie van stadsontwikkelaar Ertzberg in de toekomstgerichte wijk Tweewaters aan de Vaartkom in Leuven. De Balk is uitstekend thermisch en akoestisch geïsoleerd, beschikt over een hoog recyclagepercentage en hernieuwbare energiebronnen en blinkt uit inzake intelligent energieverbruik en duurzame materiaalkeuzes.
Dit innovatieve gebouw werkt met slimme meters en intelligente thuisbezorgingskasten met een service – community platform. Een convenience manager en een gebouwbeheersysteem bezorgen de bewoners meer rust en comfort, maar verhogen tegelijk het ecologische en het veiligheidsaspect van de Balk van Beel. Bewoners kunnen alle deuren openen met één enkele sleutel en de ondergrondse garage werkt met nummerplaatherkenning.

Ertzberg bekeek voor Tweewaters ruimtegebruik, afval, water, energie, materiaalgebruik, diensten en consumptie als belangrijke factoren waar we beter moeten leren mee omspringen op weg naar een duurzamere samenleving. Dat leverde in 2012 & 2013 al twee keer een prestigieuze Breeam-award op. De Balk werd gelauwerd als ‘outstanding’ gebouw inzake duurzaamheid en kwam als winnaar uit de internationale vergelijking met alle andere gebouwen in zijn categorie.

Voor de Mipim-award moet de Balk van Beel het tijdens de Mipim ceremonie op 13 maart opnemen tegen de Tour Majunga in Parijs, een gebouw uit Oslo en Singapore.

Ook interessant