Architectuur

Transbay Transit Center in San Francisco van Pelli Clarke Pelli

De werken voor het vernieuwde Transbay Transit Center in San Francisco zijn recent begonnen. Het Transbay Transit Center, een 1,5 miljoen vierkante voet ontwikkeling, zal tegelijkertijd transport regelen, een openbaar park en stedelijke ruimte voorzien en ook voor kantoor- en detailhandel zorgen. De enorme ondernemeing, ontworpen door het beroemde architectenbureau Pelli Clarke Pelli, zal 11 systemen van lokaal en nationaal transport samenbrengen en zo 45 miljoen mensen per jaar behelpen. Naast het beveiligen van de toegang tot talloze transitlijnen, zal het project ook het centrum van San Francisco voorzien met een 5,4-hectare groot park op het dak, ontworpen door PWP Landscape Architecture, samen met tal van culturele programma's.

Het project is begroot op 4,2 miljard dollar en is geprojecteerd voor voltooiing in 2017. Het wordt deels gefinancierd door de bouw van een 1.070-meter hoge toren dei grenst aan het Transbay Transit Center, die ook is ontworpen door Pelli Clarke Pelli en gepland is om de hoogste toren in San Francisco te zijn. De toren zal 60 verdiepingen van kantoorruimte waarborgen en zal bijdragen aan de verwachte 87 miljard dollar inkomsten tot 2030.

Het Transbay Transit Center zal vijf stadsblokken overspannen, met een variëteit aan programma's die veel verschillende soorten gebruikers zullen trekken naar de site in de binnenstad. Deze ontwikkeling is immers niet enkel een transporthub. Het 5,4-hectare grote park op het dak zal groene ruimtes met diverse en inheemse planten uit het baaigebied bevatten, alsook een amfitheater voor 1000 man, een café, speeltuin en een kunst- en educatief cultureel centrum, evenals een verscheidenheid aan fiets- en voetpaden. De zalen van de transporthub hieronder zullen verlicht worden door natuurlijk licht, dat door de dakramen in het park kan binnendringen.

Lees verder op Architectura