Architectuur

Ertzberg wint Breeam International Award 2013

Vorig jaar kreeg de Balk van Beel in de nieuwe, duurzame wijk Tweewaters in Leuven het BREEAM-certificaat ‘outstanding’ inzake duurzaamheid. Nu komt het gebouw als winnaar uit de internationale vergelijking met alle andere gebouwen in zijn categorie. Slechts in drie categorieën werd een international award toegekend en de Balk van Beel is het enige Belgische gebouw dat de prestigieuze BREEAM-award binnenrijft. Dankzij de Balk van Beel wurmt Leuven zich zo inzake duurzaamheid tussen grootsteden als Londen, Parijs, Istanboel, Liverpool en Manchester. Een opvallende andere winnaar in de lijst is Downingstreet 10 in Londen: de ambtswoning van de Britse premier.

BREEAM, een wereldwijd erkende standaard om de duurzaamheid van gebouwen te meten, erkende sinds 1998 meer dan 250.000 gebouwen of een totaal van 45 miljoen vierkante meter vloeroppervlakte. Vorige dinsdag ging in Londen een international award naar het meest duurzame kantoor, het meest duurzame bestaande gebouw en de meest duurzame nieuwbouw. Uit de 15.000 projecten die vorig jaar een certificaat kregen, werd telkens een winnaar gekozen en in de categorie nieuwbouw viel de eer te beurt aan de Leuvense Balk van Beel. Daarmee stond Ertzberg op het podium naast Downingstreet 10, dat de prijs wegkaapte in de categorie bestaande gebouwen.

De Balk van Beel is de eerste fase van de nieuwe stadswijk Tweewaters op de vroegere InBev-site aan de Vaartkom in Leuven. Projectontwikkelaar Ertzberg heeft ervoor gekozen om – ook in moeilijke economische tijden – geen toegevingen te doen op het vlak van duurzaamheid. Het bedrijf dat de stadswijk Tweewaters ontwikkelt bleef haar oorspronkelijk gedachtegoed altijd trouw. De BREEAM-award beloont hen nu voor dat doorzettingsvermogen op het vlak van duurzaam bouwen in moeilijke tijden.



Holistische visie
Ertzberg heeft vastgehouden aan de holistische visie van zijn CEO, Jo Vandebergh, die ervan overtuigd is dat alle facetten van onze samenleving nauw met elkaar vervlochten zijn. Ertzberg bekeek voor Tweewaters ruimtegebruik, afval, water, energie, materiaalgebruik, diensten en consumptie als belangrijke factoren waar we beter moeten leren mee omspringen op weg naar een duurzamere samenleving.

Het duurzame gebouw werd gekoppeld aan een sterk verhoogd leefcomfort voor de bewoners, waardoor ook het milieu nog een keer extra winst boekt. Stadscentrum, openbaar vervoer, handelszaken en gezinsondersteunende diensten liggen binnen handbereik, 70% van Tweewaters blijft openbare ruimte, alles is gebouwd met het oog op rust, comfort, leefbaarheid en omgevingskwaliteit voor de bewoners.

Leuven klimaatneutraal 2030
Ertzberg is er resoluut voor blijven kiezen om nu meer te investeren in hun gebouw, zodat het later goedkoper wonen wordt zonder daarvoor ook maar enig comfort te moeten inleveren. Ze kozen voor een gebouw met een zeer goede thermische en akoestische isolatie, een zeer hoog recyclagepercentage, hernieuwbare energiebronnen, intelligent energieverbruik en duurzame materiaalkeuzes, terwijl er ook bijzonder veel aandacht gaat naar efficiënt afvalbeheer en zachte mobiliteit.

De ‘new way of life’ die Ertzberg introduceert, levert nu op korte tijd twee prestigieuze prijzen op, die Leuven op de kaart zetten als een duurzame stad en die meteen ook inspirerend kunnen werken voor ‘Leuven Klimaatneutraal 2030’. De Balk van Beel en wellicht ook de volgende gebouwen die in Tweewaters zullen worden opgetrokken, zetten daarvoor de toon.

Ook interessant