Architectuur

Het epb-laboratorium: simuleren van E60 naar E40 tot E20

Het epb-laboratorium: simuleren van E60 naar E40 tot E20
Architecten zijn ondertussen wel vertrouwd met de energieprestatie-eisen. Maar vanaf 2014 staat E60 voor de deur. Dan redt een ontwerp het niet meer met wat extra isolatie en aandacht voor technieken. In de NAV-infosessie ‘Het epb-laboratorium: simuleren van E60 naar E40 tot E20’ wordt nagegaan hoe diverse parameters het E-peil beïnvloeden. Hiervoor worden drie concrete cases onder de loep genomen: een vrijstaande woning, een rijwoning en een appartementsgebouw.

E60, de nieuwe norm vanaf 2014, veronderstelt een integrale aanpak. Van bij de eerste pennetrekken zal energiezuinigheid in het ontwerp vervat moeten zitten. Maar met welke parameters moet de architect rekening houden? Zijn er richtwaarden? Wat is de kostprijsindicatie en welke suggesties levert de ontwerper aan de verslaggever? Tijdens deze infosessie wordt stap voor stap onderzocht hoe de verschillende parameters het ontwerp beïnvloeden en dit aan de hand van gerealiseerde projecten.

In het eerste deel behandelt arch. Benny Craenhals, energieconsulent van NAV, een plan in 6 stappen voor een concrete vrijstaande woning: de impact van de vormgeving, richtwaarden voor isolatie, de valkuil van oververhitting, de invloed van luchtdichtheid, een gepaste technische installatie en een kosten- en batenanalyse van de ingrepen.

In een volgend onderdeel is het de beurt aan ir.-arch Bruno Deraedt van BAST Architects & Engineers. Hij heeft het over de totaalrenovatie van een rijwoning. Zo komt de prestatie van nieuwe gebouwdelen tegenover de bestaande constructie aan bod. Er wordt ook nagegaan of een passiefrenovatie mogelijk is.

Dezelfde spreker neemt ook een appartementsgebouw onder de loep. Volgende aandachtspunten komen hierbij aan bod: ondergrondse parking, lift en inkom; impact van compactheid, gevaar voor oververhitting. Speciale aandacht gaat naar de verschillen tussen een appartement op het gelijkvloers, in het midden, of onder het dak.

Praktisch
De infosessies ‘Het epb-laboratorium: simuleren van E60 naar E40 tot E20’ vinden plaats op dinsdag 5 maart 2013 in Cedubo, Marktplein 7 bus 1 in 3550 Heusden-Zolder, op dinsdag 12 maart 2013 in Ter Elst, Kattenbroek 1 in 2650 Edegem, op dinsdag 26 maart 2013 in de Arteveldehogeschool campus Kantienberg, Voetweg 66 in 9000 Gent, en op woensdag 17 april 2013 in het Renson Experience Center, Industriezone 2 Vijverdam Maalbeekstraat 10 in 8790 Waregem.

Ontvangst vanaf 18.30u, verwelkoming en aanvang presentaties om 19.00u stipt. Het einde is voorzien omstreeks 21.05u. Aansluitend is er een receptie met de aanwezigheid van infostanden van de deelnemende partners. De avond is exclusief voor architecten, ingenieur-architecten en hun medewerkers. Inschrijven kan via www.nav.be.