Architectuur

Architect ziet potentie in ultra licht beton

Architect ziet potentie in ultra licht beton
Innovatieproject ultra-licht beton
Architecten hebben in de afgelopen 10 jaar vooral betoninnovaties gezien op het gebied van de sterkte van het materiaal. De innovaties aan de fysische eigenschappen van beton, zoals ultra licht beton / thermisch isolerend beton hebben volgens de architect de grootste potentie voor de toekomst. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in het vierde kwartaal van 2012 is uitgevoerd onder 116 architecten.

In de afgelopen 10 jaar hebben architecten vooral betoninnovaties gezien met betrekking tot de sterkte van het materiaal. Betonsoorten met een hogere druksterkte als ultra hoge sterkte beton (UHSB) en HSB worden vaak genoemd. Daarnaast zijn innovaties op het gebied van vezelversterking ook niet onopgemerkt gebleven. De variëteit op dit gebied is dan ook groot. Beton wordt tegenwoordig gecombineerd met staal-, glas-, kunststof- koolstof- en textiel-vezels of een combinatie hiervan. De gemene deler van deze verschillende combinaties is de hogere treksterkte van het beton. De verbeterde eigenschappen van beton op trek en druk zijn van grote invloed op de vormvrijheid van het materiaal en daarmee de mogelijkheden van de architect.

(Ultra) licht beton na sterkte eigenschappen meest genoemd
Naast de sterkte eigenschappen (11%) noemen architecten innovaties als (ultra) licht beton (9%), zelfverdichtend/hoog vloeibaar beton (7%) transparant beton (7%) en betonkernactivering (6%). Waar het bij de sterkte eigenschappen, (ultra) licht beton en zelfverdichtend beton gaat om innovaties aan het betonmengsel, ligt de innovatie van transparant beton en betonkernactivering in de integratie met andere gebieden. Transparant beton ontleent zijn specifieke eigenschap aan de plaatselijke opname van optische elementen. Bij betonkernactivering wordt de betonmassa geïntegreerd met installatietechniek om een aangenaam binnenklimaat te bereiken. De juiste toepassing zorgt voor een energiezuinig verwarmingssysteem, waarbij gebruik kan worden gemaakt van duurzame energie. Met deze eigenschappen sluit betonkernactivering goed aan op belangrijke thema’s duurzaamheid en energiezuinigheid specifiek.

Ultra licht beton / thermisch isolerend beton grootste potentie voor de toekomst
De architecten hebben aangegeven of zij voor de toekomst de grootste potentie zien in ultra licht beton/thermisch isolerend beton, ultra hoge sterkte beton of betonkernactivering. Het grootste deel van de architecten (35%) kiest vervolgens voor ultra licht beton/thermisch isolerend beton. Duurzaamheid en energiezuinigheid blijven belangrijke thema’s voor de architect. Volgens een kwart van de architecten heeft betonkernactivering namelijk de grootste potentie voor de toekomst van de voorgelegde innovaties. De groep architecten die de grootste potentie toedicht aan ultra hoge sterkte beton is met 11% het kleinst.