Architectuur

Windswept van Charles Sowers Studios

In opdracht van de San Francisco Arts Commissie ontwierp Charles Sowers Studios een permanente installatie voor het Randall Museum. Windswept is een door de wind aangedreven, bewegende gevel, die een kale muur verandert in een boeiend schouwspel. Het ontwerp bestaat uit 612 vrij draaiende pijlen. De artiest verwoordt:
'Windvlagen, kabbelend en wervelend doorheen de constructie, tonen op welke, veranderlijke manier de wind in wisselwerking is met het gebouw en de omgeving. Ik ben zeer sterk geïnteresseerd in het creëren van instrumenten die ons in staat stellen te zien wat normaal onzichtbaar is. De Randall-site, zoals vele andere in San Francisco, wordt gekenmerkt door zijn relatie met de wind. Landafwaartse wind brengt warm weer mee, terwijl landinwaartse wind het ons welbekende kille weer brengt.



Windswept heeft een eerder wereldse en saaie gevel omgetoverd tot een soort van wetenschappelijk instrument om informatie te verkrijgen over de interactie tussen wind en omgeving. Gewoonlijk ervaren we de wind als een groot maar eenzaam, onzichtbaar fenomeen. Windswept is een grote sensor die de wind vangt en toont op het moment van zijn spel met het Randall Museum. Zijn complexiteit wordt onthuld.

Lees verder op Architectura.be