Architectuur

Oscar Niemeyer (101) weer aan het werk

De architect Oscar Niemeyer, een van de meest invloedrijke architecten van de 20ste eeuw, is weer aan het werk. De architect werd onlangs geopereerd aan galstenen en een darmtumor. Op 15 december wordt Niemeyer 102 jaar.

Volgens de Braziliaanse krant O Globo is Niemeyer bezig met een serie gebouwen voor de stad Niteroi, nabij Rio de Janeiro.

Niemeyer was de belangrijkste architect achter het ontwerp van de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Deze stad werd gebouwd volgens de functionele principes van de Moderne Beweging zoals die waren vastgelegd door CIAM.

Een ander beroemd ontwerp is onder meer de uitbreiding van het Oscar Niemeyer Museum (Novo Museu) in het Braziliaanse Curitiba, dat vanwege de vorm ook wel Museum van het Oog genoemd wordt. Maar ook het Sambadrome, een ontwerp in Rio waar elk jaar de carnavalsparade wordt gehouden, is befaamd.

“Mijn ontwerpen zijn vol van moed en idealisme, maar tegelijkertijd ben ik me bewust van de dingen die echt belangrijk zijn in het leven: vrienden en de pogingen van de wereld een betere plek te maken,” aldus Niemeyer in 2000.

Van 23 september tot 17 oktober lag Niemeyer in het ziekenhuis, een ervaring die hij in O Globo omschreef als, 'zeer eenzaam'.

Ook interessant