Architectuur

City of Arts and Sciences van Santiago Calatrava (fotospecial)

De Spaanse architect Santiago Calatrava is geboren in Valencia in 1951. Hij studeerde af als architect aan het Instituut voor architectuur in Valencia en als ingenieur aan het Instituut voor technologie in Zürich. Daar is ook zijn kantoor gevestigd.
Door de combinatie van constructieleer en architectuur kan Calatrava in beide richtingen gemakkelijk zijn weg vinden. Hij creëert veel vernieuwende werken met oog voor zowel de vormgeving als de structuur. Met zijn grondige kennis van de constructieleer is hij in staat om de meest ongewone vormen te ontwerpen.

Het futuristische Arts and Science Centre de top attractie voor toeristen van Valencia. Het state-of-the-art centre werd gezien als één van Europa's meest vooruitstrevende Millennium projecten en het bestaat uit 4 hoofdgebouwen die een gebied van 90 hectare grond bezet naast de droge mond van de Turia rivier.

Het eerste gebouw dat werd opgeleverd in de City of Arts and Sciences in het Spaanse Valencia. Ontworpen door de architect Santiago Calatrava in de vorm van een oog. Het gebouw vormt het middelpunt van een complex met wonderbaarlijke gebouwen. In dit Planetarium bevindt zich een enorme bol waarbinnen een Imax theater is gehuisvest. Deze bol vormt op haar beurt als het ware de pupil van het oog vanaf buiten gezien. De ingewikkelde constructie is een puur staaltje van vakmanschap. Door de gebogen lijnen zijn weinig ramen gelijk en moest er een speciale manier worden gevonden om zonwering aan te brengen. The City of Arts and Sciences in Valencia

Ook interessant