Architectuur

Herzog & de Meuron: architect in de spotlights (fotospecial)

Het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron werd in 1978 opgericht door Jacques Herzog (1950) en Pierre de Meuron (1950). Inmiddels heeft het in Basel gevestigde kantoor zich ontwikkeld tot een internationale ontwerppraktijk met vier partners. De projecten van Herzog & de Meuron kenmerken zich door hun sculpturale vormen en verrassend materiaalgebruik, onder meer geïnspireerd door Chinese 'scholar rocks', fossielen en mode, en hun samenwerking met hedendaagse kunstenaars.

Eén specifiek kenmerk van het oeuvre van Herzog & de Meuron is dat elk voltooid project het resultaat is van een ingewikkeld ontwerpproces dat fysieke sporen achterlaat in de vorm van een groot aantal vormexperimenten, schetsen, modellen en proefmonsters. Vooral door deze sporen te tonen, kunnen de standpunten van de architecten duidelijk worden gemaakt, meer dan door de voltooide gebouwen.

In 2001 wonnen Herzog & de Meuron de Pritzker Architectuur Prijs, de 'Nobelprijs voor de Architectuur'. Ook het Olympisch stadion voor de Spelen van Peking in 2008 (zie afbeelding) komt van de hand van Herzog & de Meuron.

Bekijk de fotospecial van Herzog & De Meuron. Klik hier.


Ook interessant