Architectuur

Open City: Designing Coexistence

‘Een open stad voelt als Napels, of als Cairo of New York.’ Zo omschreef socioloog Richard Sennett in 2006 de open stad in een notendop. De vele aspecten die komen kijken bij de vorming van een open stad worden gepresenteerd op de 4de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, van donderdag 24 september 2009 tot en met zondag 10 januari 2010. In de publicatie ‘Open City: Designing Coexistence’ wordt het onderzoek dat aan dit internationale evenement vooraf ging, gepresenteerd.

Leefbare stad

De publicatie Open City gaat dieper in op de rol die architectuur en stedenbouw kunnen spelen om een stad leefbaarder te maken. Voor het eerst in de geschiedenis woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden, en de trek naar de stad gaat nog steeds door. De uitdijende stad, waar steeds verscheidener groepen mensen wonen, heeft architectonische structuren nodig waardoor mensen prettig kunnen samenleven. Toch concludeert Angelus Eisinger al op pagina 49: “there is no set of tools for designing the Open City, and yet it demands to be designed. It is a risk that needs to be taken."

Dimensies en situaties

In het eerste deel getiteld ‘Dimensions’ brengen niet alleen stadsontwerpers, maar ook sociologen, etnografen, geografen, juristen, historici en economen verschillende dimensies van de open stad in kaart, en inventariseren de bedreigingen die er voor de open stad zijn.

‘Situations’, het tweede deel van het boek, presenteert onderzoek naar situaties waarin de open stad zich in al zijn facetten ontvouwt. De situaties zijn ingedeeld in zes hoofdstukken: Refuge, Community, Collective, Squat, Reciprocity en Maakbaarheid.

De open stad in foto’s

Voor het onderdeel Refuge maakte fotograaf Bas Princen foto’s over de betekenis van de open stad in Istanbul, Beirut, Amman, Cairo and Dubai. Hiervan is een fototentoonstelling gemaakt, die te zien is op de 4de IABR, en een boek samengesteld dat naast de publicatie ‘Open City’ door uitgeverij SUN architecture is uitgegeven onder de titel ‘Refuge. Five Cities Portfolio: Istanbul, Cairo, Beirut, Amman and Dubai’.

Boekpresentatie

‘Open City: Designing Coexistence’ en ‘Refuge. Five Cities Portfolio: Istanbul, Cairo, Beirut, Amman and Dubai’ worden gepresenteerd op donderdag 24 september tijdens de opening van de 4de IABR in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam.

Deze publicatie is mogelijk gemaakt met financiële steun van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en de ETH in Zurich.

Open City: Designing Coexistence
Tim Rieniets, Jennifer Sigler, Kees Christiaanse (red.)
ISBN 9789085067832
Engelstalig | 416 pagina’s | € 42,50
Uitgeverij SUN architecture

Bestel dit boek